MAGYARORSZÁGI KAJÁN CSALÁDOK
 


Magyarország, Budapest


OROSHÁZA 

"Az orosházy nemes csizmadia czéh"
 pecsétje 1818-ból.
 

Híres, neves emberek


Nevet tovább vivők

Ikrek 


A telefonkönyv tanúsága szerint élnek még Magyarországon, minden valószínűség szerint a Felvidékről származó Kaján családok, de a jelen ismertető és családfa csak az orosházi család leszármazottaira terjed ki.
 

A családunk magyarországi, első ismert Kaján tagja 1808-ban került az 1744-ben alapított Orosházára. Ő volt  Kaján András, vándorló csizmadia mesterlegény,  aki 1808-ban, 21 évesen vette feleségül a 17 éves Harsányi Juliannát, aki ikerleány volt. Tehát bizonyos, hogy nem a városalapító zombaiakkal érkezett a városba. A móring könyv bejegyzése szerint az Árva megyei Kaján András fia volt! Azóta beigazolódott ez a családban fennmaradt legenda.
Alsó-Kubin, ma Dolny Kubin Árva megyében található, ahol Andrásnak egy testvére és leszármazottai maradtak. Ezek a leszármazottak ma is ott élnek Dolni Kubinban és környékén (Nižna, Mošovce, stb).
Nagyapja, Kaján János (kb.1731) Bezinben élt, édesapja, Kaján András (1751-1828) költözött Alsó Kubinba, ahol a család evangélikus hitre tért.

Az orosházi  család a XIX. században és a XX. század elején nagyon népes volt. A XXI. századra már jelentősen elágazott és elnőiesedett.

A XIX. századbeliek szűcs és csizmadia mesterek voltak. A XX. század eleiek között volt kiválóan számoló kereskedő és ügyes kezű, Bécsben tanult géplakatos mester is. Egy részük Orosházáról Békéscsabára, vagy a nógrádi Legéndre került.


A  század folyamán szellemi foglalkozásúak lettek (tanítók, tanárok,  egészségügyi dolgozók, jogászok, közgazdászok, mérnökök, vállalkozók, informatikusok, neves alpinisták, stb.) és nagyon sok diplomás van köztük.


Egyesek országos ismertségre is szert tettek:
(A nem Kaján nevűek édesanyja volt Kaján.) 

 

Dr. Bikádi Antal

1861-1928

ügyvéd és országgyűlési képviselő, utca őrzi nevét Orosházán

Kaján Pál által épített községháza Füzesgyarmaton

1866-

ács és építőmester

Hajas Ilona

1951-1989

Tv bemondó

Kaján Imre

1953-

Közlekedési Múzeum főigazgató
helyettese

Ozsváth Attila

1956-2000
Sportérdemérem arany fokozat birtokosa, csúcstartó hegymászó


Az ifjú nemzedékből csak 
László és György viszik tovább a Kaján nevet! Ők a jövő letéteményesei! Ennek az ágnak a fenntartásában felelősségük óriási!!!!

 A családfán bemutatott család
ma élő tagjai nagyobbrészt Budapesten vagy környékén élnek, de laknak Szentendrén, Dunakeszin, Csepelen, Nyíregyházán, Veszprémben, Balatonkenesén is.
Van egy kanadai  leszármazott és egy Amerikába férjhez ment leány tagja is a családnak.

Családfájuk majdnem teljesnek mondható.

A két évszázad alatt háromszor születtek ikrek a családban.

Az egyes személyekre vonatkozó részletes adatok  a   III.sz.ősfán találhatók, melyben betűrendes mutató segíti a név és hely megtalálását. Az aláhúzott szövegre kattintva érhető el az adatbázis.

(kattintásra működik lassan)

                                                                              KEZDŐLAPERDÉLYI KAJÁNOK